U bent hier: Home Boulles

Boulles

De samenstelling van teams bij petanque

Bij het samenstellen van de teams zijn er volgens het officiële reglement maar drie mogelijkheden:

1. één tegen één (tête à téte) - hier heeft iedere speler drie boules.

2. twee tegen twee (doublette) - iedere speler heeft drie boules, per werpronde (mène)kunnen maximaal 6 punten gescoord worden.

3. drie tegen drie (triplette) - twee boules per speler en ook hier kunnen maximaal 6 punten gescoord per werpronde (mène) worden.

Indien er een afwijkend aantal spelers aanwezig zijn zal men meestal geen mensen aan de kant laten staan en wordt er ook 2 tegen 3 gespeeld. Daarbij wordt er wel gezorgd dat elk team evenveel boules heeft en niet meer dan 6 per equipe.

 

De rolverdeling binnen een team doublette en triplette

Binnen een team kan iemand zich toeleggen op plaatsen (pointeren) of schieten (tireren). Bij het samenstellen van de teams kan hier rekening mee worden gehouden. Geen 2 pointeurs tegen 2 tireurs enzovoorts.

 

De boules

Eisen waaraan goede boules moeten voldoen zijn onder andere een goedkeuring door de FIPJP (Féderation de Pétanque et Jeu Provenςale). Het gewicht, het merk en het persoonlijk nummer moeten altijd leesbaar zijn.

 

Werpen zoals het “moet”

De normale manier van werpen is al moeilijk genoeg. Gewoon rechtuit. De auteur van het boekje JEU DE BOULES PÉTANQUE, Christiaan Marty laat op deze foto zien hoe het zou moeten. Recht gestrekte hand die de boule nawijst zonder af te wijken.

 

Stan Polman

Werpen met effect

Werpt men de boule niet rechtuit dan zal hij effect meekrijgen en van de rechte baan afbuigen. Meestal heel vervelend behalve als je het zo bedoeld hebt.
Het inschatten van het effect en de afstand waarover dit resultaat moet hebben is voor de meeste spelers behoorlijk moeilijk.

 

Werpen met effect

 

Op deze foto’s is de goede handhouding duidelijk aangegeven. De duim blijft ver weg van de boule. De hand is goed gestrekt nadat de boule de hand verlaten heeft.

 

handhouding

 

 

Document acties